2010


Az Egyesült Államok tiszti főorvosának legújabb jelentése (2010.12.10.)

„Hogyan vezet a dohányzás betegségek kialakulásához:
Jelentés a dohányzással összefüggő megbetegedések biológiai és viselkedési alapjairól, 2010"

(How Tobacco Smoke Causes Disease: The Biology and Behavioral Basis for Smoking-Attributable Disease Riport, 2010)

Regina Benjamin tiszti főorvos a jelentéssel kapcsolatos sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a "cigarettafüstnek nincs biztonságos szintje". A füst belélegzése alacsony koncentrációban is gyorsan működési zavarokhoz vezet, valamint az érfalak gyulladásához, ami egyebek közt a szívroham és a szélütés hátterében áll. A jelentés arra helyezi a hangsúlyt, hogy a dohányzás hogyan vezet betegségek kialakulásához.

Az amerikai tiszti főorvos nyilatkozata szerint a dohányfüstnek való bármilyen szintű kitettség - akár alkalmi vagy passzív dohányzás – azonnali károsodást okoz az emberi testben, ami számos megbetegedés és halál oka lehet. Az új dokumentum hangsúlyozza, hogy a cigarettafüstből származó mérgező kémiai anyagok a test minden szervébe eljutnak. A tüdőből felszívódva gyorsan bekerülnek a vérkeringésbe, majd a vér végigáramlik az artériákon és ezáltal a mérgek a szervezet minden szövetébe eljutnak. A dohányzás következtében gyulladás és károsodás keletkezik a tüdőben, véredényekben és az érzékeny szövetekben. A jelentés szerint a dohányfüst által okozott sejtkárosodás és a szövetgyulladás azonnal kialakulhat és az ismételt belégzése gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

A dokumentum részletesen tárgyalja, hogy miért nehéz a leszokás. A kutatás szerint a cigaretták megtervezése során a függőség okozása az egyik cél. A mai cigaretták kiszerelése és összetevői sokkal vonzóbbá és addiktívabbá teszik a termékeket mint korábban. A jelenlegi cigaretták sokkal gyorsabban és hatékonyabban juttatják be a nikotint a fogyasztó szervezetébe mint sok évvel ezelőtt gyártott elődeik.

Az amerikai tiszti főorvos szerint “Ez a jelentés tisztán bizonyítja, hogy a leszokás esélyt ad az emberi szervezetnek arra, hogy leküzdje a dohányzás által okozott károsodásokat. Sosem késő leszokni, de minél hamarabb sikerül, annál jobb.”

A jelentés főbb megállapításai a következők:

  • A dohányfüstnek nincs biztonságos szintje.
  • A dohányfüst azonnali károsodásokat okoz.
  • Minél tovább dohányzik valaki, annál több kárt okoz a szervezetében.
  • A cigaretták függőség okozására vannak tervezve.
  • Bármilyen alacsony is legyen a cigarettafüst szintje, akkor is káros.
  • Nincsen biztonságos cigaretta.

További információ angol nyelven elérhető: itt.


Elektromos cigaretta (2010.06.17)

Az elektronikus cigarettát a legtöbben e-cigaretta (e-cigarette) vagy e-cigi (e-ciggi) néven ismerik. A Kínában kifejlesztett eszköz egy olyan akkumulátor által üzemeltetett nikotin tartalmú inhaláló, amely a különböző dohánytermékek (cigaretta, szivar és pipa) alternatívájaként szeretnék a fejlesztői elterjeszteni. A benne található aromák és az erős függőséget okozó nikotin hatása mellett, a termék a hagyományos dohányzáshoz hasonló fizikai élményt nyújt használójának.

Az elektronikus cigi hatása az egészségre eddig még tisztázatlan. Több szabályozó hivatal figyelmeztet az e-cigi egészségkárosító hatásaira!

2009-ben amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration) az e-cigaretták tesztelése során olyan anyagokat talált, amelyek a hagyományos dohányt tartalmazó cigarettában és annak égése során keletkező anyagok között is megtalálhatóak (diethylene glycol és dohány specifikus nitrosaminok). Számos olyan termékben volt kimutatható a nikotin, amelyről a forgalmazók azt állították, hogy nikotinmentes.

Az Egészségügyi Világszervezet 2008-ban kijelentette, hogy nem támogatja az elektronikus cigaretta, mint dohányzás leszokást támogató eszköz legális forgalmazását és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e-cigaretta használatát biztonságosnak nyilvánította. A WHO arra hivatkozott, hogy még egyetlen komoly szakmai tanulmány sem támasztotta alá, hogy ez a termék egy megbízható és hatásos eszköz lenne a nikotinpótló terápiák során.

Hazánkban a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki  igazolást amely azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik!

Az országos tiszti főorvos hivatkozva az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményére, valamint arra a tényre, hogy az eszköz egyetlen kedvező hatása sem bizonyított és a nikotin tartalma pontosan nem ismert, a termék forgalmazásának betiltását is lehetségesnek tartja!

Két határozatot hoztak a VIII-IX. kerületi, és a XX-XXIII. kerületi tisztifőorvosok 2008-ban. A VIII-IX. kerületi tisztifőorvos határozatában az elektronikus cigaretta  forgalmazását közegészségügyi okok miatt felfüggesztette. A XX-XXIII. kerületi tisztifőorvos határozatában a nikotin patronos elektronikus cigaretta forgalomba hozatalát, hagyományos kereskedelmi, valamint Interneten történő forgalmazását közegészségügyi okok miatt, felfüggesztette.

Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy az e-cigaretta használata - köszönhetően az Interneten keresztüli forgalmazásának - sajnos egyre elterjedtebb a hazai dohányosok körében is, nem ismerve annak esetleges egészségre káros hatásait.

Különös veszélyt jelenthet, hogy az eszköz különböző aromákban történő árusítása (csokoládé, vanília, karamell, stb.), kifejezetten vonzóvá teheti a terméket a fiatalkorúak számára, abban az esetben is, ha eddig még dohányt tartalmazó terméket nem fogyasztottak. Ezáltal a nikotin tartalmú termékek közül az e-cigaretta célcsoportja szélesebbé válhat. Fentiek miatt, a termék fogyasztásának akár komoly káros következményei is lehetnek a magyar lakosság egészségi állapotára.
 

 


Gyümölcsös, cukorkás és szegfűszeg ízű cigaretta (2010.04.22.)

A cigaretta összetevő a dohánytermékekről szóló EU-s irányelv fogalommeghatározása szerint: bármely olyan anyag vagy alkotóelem, amelyet egy dohánytermék gyártásához vagy előállításához használnak fel, és amely a késztermékben – akár megváltozott formában – jelen van, beleértve a papírt, a füstszűrőt, a tintát és a ragasztóanyagokat is. E meghatározás nem foglalja magában magát a dohánylevelet vagy a dohány növény egyéb természetes vagy feldolgozatlan részét. A WHO és bizonyos más, EU-n kívüli országok (pl. Kanada) dohánytermék-meghatározása azonban magában foglalja magát a dohánylevelet. Az elmúlt években számos publikáció foglalkozott a dohánytermékekben jelenlévő radioaktív és más anyagokkal – radon (Rn), polónium (Po-210), kadmium (Cd) stb. – és azok egészségre gyakorolt hatásaival. E kérdések mind a dohánylevelekkel állnak összefüggésben. Ennek nyomán az EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA tanulmányozza, helyénvaló-e a dohánylevél és a dohány növény egyéb természetes vagy feldolgozatlan részeit az összetevők meghatározásába beemelni, ezáltal az irányelv hatálya alá vonva azokat.

Fentiekből következik, hogy nemcsak a gyártás során a termékhez adott egyéb összetevők, hanem maga a dohány növény illetve annak levele is egészségkárosító kockázatot jelent a dohánytermékekben. A kockázat minden egyes dohányfajta esetében fenn áll. Az olyan USA keverék dohánytermékek, mint pl. a Winston, Camel and Gauloises burley dohányt tartalmaznak, amely keserűbb, ezért adalékanyagokra van szükség azok ízletesebbé tételéhez. A kanadai gyártók elsődlegesen Virginia „flue-cured” dohányt használnak, amely önmagában édesebb, mint a burley dohány, ezért adalékanyagokat nem használnak a nem ízesített cigaretták édesebbé tételére.

2009 szeptemberében megtiltották az Egyesült Államokban a gyümölcsös, cukorkás és szegfűszeg ízű cigaretták árusítását a dohányzás visszaszorítása érdekében - jelentette be az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration) tisztviselője.
Margaret Hamburg elmondta, hogy ezek az ízesített cigaretták főként a gyerekek és a fiatal felnőttek számára teszik vonzóvá a dohányzást, általuk könnyebben válnak rendszeres dohányossá.
A hatóság sürgeti az új szabályozás kiterjesztését a mentolos cigarettákra és az ízesített egyéb dohánytermékekre is
Tanulmányok azt mutatják, hogy a 17 éves dohányosok háromszor nagyobb valószínűséggel szívnak ízesített cigarettát, mint a 25 évesnél idősebbek. A most életbe lépett tiltástól azt várják a szakemberek, hogy megtöri az ördögi kört, mely ahhoz vezet, hogy naponta több mint 3600 fiatal kezdi el a dohányzást.
A dohányzás a megelőzhető halálesetek vezető oka a Egyesült Államokban.

További információ magyar nyelven:itt.

angol nyelven: itt.