Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran ismételt kérdések - Elf Bar

 

Mi is az az Elf Bar?

Az e-cigarettákra ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz ott, ahol a dohányzás tilos az e-cigaretta használata sem megengedett, valamint a termék reklámozása is tiltott.

Az Elf Bar egy eldobható egyszer használatos elektromos cigaretta, a benne lévő folyadékot az eszköz a benne található akkumulátor és fűtőszál segítségével aeroszollá alakítja és azt a használó belélegzi.

A folyadék nikotint tartalmazhat nikotinsó formájában, ami különböző mennyiségű lehet.

A termék a jellemzői alapján a fiatalok körében népszerűvé vált, a színes csomagolás, a változatos ízesítés és az egyszerű használat miatt.

A jogszabályok alapján az Elf Bar márkanevű termék megnevezése, amennyiben tartalmaz nikotint akkor elektronikus cigaretta, amennyiben nem tartalmaz nikotint akkor dohányzást imitáló elektronikus eszköz.

A nikotint és ízesítést tartalmazó folyadék egyszerre együtt egy eszközben, vagy flakonban nem hozható kiskereskedelmi forgalomba. Az újra nem tölthető, azaz eldobható elektronikus cigaretták nem tartalmazhatnak nikotint és ízesítő anyagokat egyszerre, viszont csak nikotint igen, csak ízesítést azonban nem.

Elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett.

Fontos, hogy Magyarországon sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, sem pedig ízesített utántöltő flakon nem értékesíthető, még a nemzeti dohányboltokban sem. A legális forgalomban tehát az eszközben a folyadék nem tartalmazhat nikotint és az ízesítést együtt, illetve nem tartalmazhat kizárólag ízesítést sem, ugyanakkor csak nikotint igen. A flakon vagy kizárólag ízesítést tartalmazhat, vagy kizárólag nikotint, együtt a kettőt nem.

Az e-cigaretta folyadékok legfontosabb összetevői a nikotin, az oldószer, a víz, valamint a különböző adalékanyagok és ízesítő aromák. Sajnos gyakran előfordult, hogy egy e-cigaretta folyadékról a gyártó forgalmazó állította, hogy nincs benne nikotin, de több kutatás is kimutatta, hogy ezek is tartalmazhatnak nikotint, illetve a mennyiségére vonatkozó állítástól eltérően vagy többet, vagy kevesebbet tartalmazott.

 

Van az Elf Barban nikotin?

Igen, lehet benne! Az e-cigaretta folyadékok legfontosabb összetevői a nikotin, az oldószer, a víz, valamint a különböző adalékanyagok és ízesítő aromák. Sajnos gyakran előfordult, hogy egy e-cigaretta folyadékról a gyártó forgalmazó állította, hogy nincs benne nikotin, de több kutatás is kimutatta, hogy ezek is tartalmazhatnak nikotint, illetve a mennyiségére vonatkozó állítástól eltérően vagy többet, vagy kevesebbet tartalmazott.

 

Okozhat-e függőséget?

Igen, hasonlóan a hagyományos és más elektronikus cigarettákhoz, a függőséget alapvetően két tényező alakítja ki. Egyrészt a nikotin, ami az egyik legerősebb függőséget okozó vegyület, önmagában is egészségkárosító hatású. A másik a viselkedésfüggés: a dohányzó, vagy e-cigarettát használó személy ismétlések, tanulás által erősíti magában a viselkedést. Senki nem született dohányzónak, vagy e-cigaretta használónak ezek is tanult viselkedésnek tekinthetők.

Az élvezeti értéket növelő hatása mellett függőség fokozó hatása van a termékben található ízesítő- és adalékanyagoknak is. Az ízesítőanyagok önmagukban is növelik a termékhasználat iránti igényt. Az adalékanyagok pedig fokozhatják a függőség kialakulását azáltal, hogy a felszívódás megkönnyítésével növelik a nikotin hasznosulását, megkönnyítik a dohányfüst és az e-cigaretta aeroszol belélegzését, segítik olyan anyagok keletkezését, amelyek növelik a nikotin függőség-okozó hatását, vagy megváltoztatják a dohányfüst, e-cigaretta aeroszol tulajdonságait, például a füst, illetve az aeroszol részecskék méretét.

Egyre több tudományos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az e-cigarettával kezdő fiatalok könnyebben fognak a későbbiekben más típusú dohány és nikotinos terméket, valamint egyéb drogot kipróbálni, illetve rendszeresen használni, mint az ehhez a termékhez nem nyúló társaik.

 

A nikotint tartalmazó Elf Bar okozhat-e egészségkárosodást?

Nikotintartalma miatt egyértelműen igen. A nikotin idegméreg, már kis mennyiségben és pár hétig tartó rendszeres fogyasztás után is nagyon erős függőséget idéz elő.

Az Elf Bar kiszerelése – amely a gyártó szerint 2-5 doboz hagyományos cigarettának megfelelő nikotint tartalmaz –nem segíti elő a kis adagokban történő fogyasztást, túlhasználat esetén pedig akut nikotinmérgezés alakulhat ki. Míg a hagyományos cigaretta esetén egy-egy szál elszívását észleli és szünetet tarthat a fogyasztó, az elektromos cigaretták használata esetén fennáll a veszélye a nagy adagban történő, valamint a folyamatos fogyasztásnak.

A fizikai függőség kialakulásában betöltött szerepe mellett ma már számos egészségkárosító hatása ismert. Befolyásolja a magzati növekedést és fejlődést, az immunrendszer, a szív- és érrendszer, a tüdő, valamint az idegrendszer működését, illetve laboratóriumi vizsgálatok szerint többféle mechanizmuson keresztül hozzájárul a daganatképződés folyamatához.

A nikotintartalmú aeroszol növeli a szívfrekvenciát, szívizom összehúzódási képességét, a koszorúerek ellenállását, fokozza az erek simaizom sejtjeinek a túlzottan nagymértékű szaporodását. A keringésre káros plakk képződést okoz, a folyamat során a plakk fokozatosan növekszik és egy idő elteltével az érfalba bedomborodik, lassan szűkítve a véráram útját.

Érújdonképződést is okoz, azaz az erek burjánzását olyan szövetekben, melyek normálisan érmentesek, illetve a szövetekben a megszokottól eltérő jellegű erek burjánzását eredményezi. Összeségében tehát a nikotin hozzájárul az érelmeszesedés kialakulásához is.

A nikotin hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához is, az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához.

A magzati korban elszenvedett, vagy a serdülőkori nikotinbevitel jelentősen fokozza a később jelentkező szorongásos kórképek és a pánikbetegség megnyilvánulását.

A várandósság alatti nikotinfogyasztás hozzájárul a koraszülés és a halvaszülés kockázatának emelkedéséhez.

A magzati és kora gyermekkorban elszenvedett nikotin növeli a krónikus obstruktív tüdőbetegségek (COPD) kialakulásának kockázatát gyermek és felnőttkorban, ez a tüdő kis légutaiban végbemenő krónikus gyulladásos betegség, mely nehézlégzéssel, köhögéssel, váladékképződéssel és gyakori légúti megbetegedéssel jár.

Egyes vizsgálatok összefüggést mutattak ki a nikotinhasználat és a szájüregi, a nyelőcső és a hasnyálmirigy daganat kialakulása között.

A nikotin egyéb akut és krónikus egészségkárosító hatásokért is felelős. Az elektronikus cigaretták esetében súlyos tünetekre kell számítani balesetszerű lenyelés, vagy a bőrre kerülés, illetve az első, illetve túlzott mértékű használata esetén.

A már dohányzók esetében a folyamatos használat során egyre nagyobb mennyiségű nikotin elfogyasztására kényszerül a fogyasztó ugyanolyan hatás eléréséhez a kialakuló nikotintolerancia miatt így a függőséget okozó hatások fokozottan érvényesülnek.

 

Mik a nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei?

Az engedélyezett termékeknél a megengedett legmagasabb koncentráció 20 mg/ml, az eszközben a folyadék tárolására kialakított tartály maximális térfogata 2 ml, az utántöltéshez használható flakon maximum 10 ml térfogatú lehet. Tehát a legnagyobb nikotin mennyiség az engedélyezett e-cigarettában 40 mg, az utántöltő flakonban 200 mg.

A nikotinmérgezés leggyakoribb tünetei: hányinger és hányás, ezt követően fejfájás, szédülés, zavartság, szívritmuszavarok, vérnyomásemelkedés, étvágytalanság, valamint fáradtságérzet léphet fel.

A halálos adag egy felnőtt esetében 30-60 mg nikotin egyidejű bevitele, ugyanakkor, ha nem egyszerre történik a bevitel, hanem folyamatosan, de kis mennyiségben, akkor a korábban fellépő rosszullét miatt a halálos kimenetel nagyon ritka, de nem példa nélküli.

Az illegális forgalomban megvásárolt és bevizsgált Elf Bar termékek nikotin tartalmával kapcsolatban két fő probléma volt tapasztalható, az egyik, hogy amelyikben a gyártó szerint nincs nikotin abban a termékben is van, igaz kis mennyiségben.

A másik probléma, hogy vannak olyan termékek, amik nikotintartalma jelentősen meghaladja a szabályozás szerinti maximumot, amit a gyártó megtévesztő módon közöl a fogyasztóval, nem egyértelműen jelzi, hogy veszélyes a mennyiség.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet bevizsgált ilyen termékeket és a laborvizsgálat szerint ezek súlyos egészségkárosodást, akár halált is okozhatnak, mert 12 doboz hagyományos cigaretta nikotin mennyiségének megfelelő, több mint 250 mg nikotint tartalmaztak. Ez a halálos adag többszöröse. A magyar és az Európai Uniós szabályozás szerint tilos a forgalmazása, mert a maximális megengedett 40 mg nikotin többszörösét tartalmazza.

Előfordulhatnak balesetek is, mint például a töltőfolyadék véletlen lenyelése, a nikotin bőrön át való felszívódása, a készülék felrobbanása, amelyek potenciálisan halálos kimenetelűek lehetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) díjmentesen 0-24 órában hívható a +36 80 201 199 telefonszámon, ahol az ügyeletes szakember mérgezés vagy annak gyanúja esetén tájékoztatást nyújt az anyag vagy keverék veszélyességére, a várható tünetekre, teendőkre vonatkozóan.

2021. évben és 2022. júliusig 11 nikotinmérgezési eset került bejelentésre, valamint 3 e-cigarettával összefüggésbe hozott mérgezést jelentettek, ezekből egy az Elf Bar termékkel kapcsolatos mérgezési eset volt. Eszerint a mérgezett fejfájás és ájulás miatt került kórházba. További egy esetben érkezett az ETTSZ-hez sürgősségi hívás, mely szerint nem dohányzó személy próbálta ki két slukk erejéig az ellenőrizetlen forrásból származó terméket, a tünetei megegyeztek a szakirodalom által is jellemzett nikotinmérgezés tüneteivel, ebben az esetben is orvosi ellátás volt szükséges.

 

Milyen egyéb okból veszélyes még az Elf Bar?

A gyártók, illetve a forgalmazók a véleményük szerint a szabályoknak és az előírásoknak megfelelő termékek esetében a kiskereskedelmi forgalomba hozatal elött kötelesek hat hónappal bejelentést tenni, ennek része az összetevőkről részletes információk megadása is. Mivel az Elf Bar nikotint és ízesítést is tartalmaz, így nem engedélyezett termék, ezért nem történt a magyar hatóságoknál bejelentés, nincs olyan mutatószám, amit a gyártónak a gyártás során be kellene tartania, így az illegális forgalomban lévő eredeti és hamisított termékek összetevői nem ismertek, akkor sem, ha időszakosan ezek bevizsgálásra kerülnek, és az adott laborvizsgálat eredményei rendelkezésre állnak. Néhány gyártó/forgalmazó veszélyes keverékként jelentette be az Elf Bar folyadékot, ez azonban nem mentesít a dohánytermékekre vonatkozó bejelentési kötelezettség alól, csak a termék egészségre való veszélyességét támasztja alá.

Kockázatot jelent az Elf Bar készülékek utántöltése is, egyrészt az utántöltés során esetlegesen bőrre kerülve, de a házilag összeállított e-cigaretta folyadék esetleges magasabb dózisa a készülék használata során is mérgezést okozhat.

További kockázatot jelent, amikor a nikotint és ízesítő anyagokat, otthoni körülmények között keverik bele a folyadékba, amelyhez a legális forgalomban kapható egyéb anyagokat is hozzáadhatnak például kannabidiolt (CBD). A CBD hevítés hatására átalakul és a keletkező THC már illegális kábítószernek minősülő vegyület!

Jelenleg általánosságban az e-cigaretták egészségkárosító hatásairól lehet beszámolni, mivel egy adott az illegális forgalomban megvásárolt Elf Bar termék pontos összetétele nem ismert.

Az e-cigaretta utántöltő folyadékban az eszköz használata során a magas hőmérséklet hatására az oldószer a propilén-glikol, vagy glicerin lebomlik, így olyan mérgező, nyálkahártya irritáns, tüdőszövet-károsító és rákkeltő vegyületek keletkeznek, mint például a formaldehid.

További sejtkárosító hatás tulajdonítható a folyadékban lévő ízesítő- és adalékanyagoknak, amelyekből hő hatására mérgező vegyületek képződhetnek, belégzésük idült köhögést, hörgőgyulladást és asztmát, mások szem és nyálkahártya irritációt okozhatnak. Egyes vegyületek és fémek a hagyományos cigarettafüsthöz képest nagyobb mennyiségben vannak jelen az e-cigaretta aeroszolban.

Az e-cigaretta megjelenése óta vizsgálatok igazolják, hogy az e-cigaretta káros hatással van az érrendszerre, a légutakra és az immunrendszerre. A rendelkezésre álló bizonyítékok alátámasztják, hogy az e-cigaretta növeli a nikotinmérgezés, az aeroszol belélegzésből származó toxicitás, az égési sérülések, a tüdőszövet károsodás, a nikotinfüggőség, és – különösen fiatalok körében – a dohányzásra való rászokás kockázatát.

Az e-cigaretta használata gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét, károsítja a légutak tisztítómechanizmusát és elősegíti a baktériumok megtapadását és elszaporodását.

Vizsgálatok igazolták az asztma és az e-cigaretta-használat összefüggéseit. Mind az e-cigaretta-használat, mind az aeroszol passzív elszenvedése gyakrabban provokált asztmatikus tüneteket, akár már egyszeri használat esetében is.

E-cigaretta-használat hatására emelkedik a vérnyomás, a szívfrekvencia és az artériák merevsége és e-cigaretta-használók esetében rosszabbak a szív- és érrendszer és a légzőrendszer működésének paraméterei, mint azoknál, akik eddig semmit nem használtak.

Az e-cigaretta-használat gyakrabban jár együtt szájüregi megbetegedésekkel. Hozzájárulhat a fogíny- és állkapocscsont sorvadásához és fogvesztéshez.

Az e-cigaretta által előállított aeroszol egyes összetevőinek bizonyított az örökítő anyag károsító hatása.

Az e-cigaretta aeroszol passzív elszenvedése káros hatással van az eszközt nem használó szívére és tüdejére, növeli a halálozás és az allergiás reakciók kockázatát, valamint hozzájárul a nikotinfüggőség kialakulásához.

Egyes esettanulmányok beszámoltak használat közbeni felrobbanásokról, amely száj- és arcsérüléseket, a fogak és az arccsont törését okozták.

Az egészségkárosító hatások további tanulmányozása mellett vizsgálni szükséges a készülékeket abból a szempontból is, hogy egy részük vezeték nélküli kapcsolattal adatokat képes megosztani a fogyasztó fogyasztási adatairól, illetve fennáll a lehetősége, hogy egyéb személyes adatokat is továbbít az okostelefonos applikáció használata következtében.

A környezetet érő veszélyes hulladékszennyezés is jelentős, az eldobható akkumulátorok miatt!

 

Ki a célcsoportja az Elf Barnak?

Egyértelműen a fiatalok, a terjesztés módja az online médiumok használata, az ízvilág, a színes formatervezett eszköz, az egyszerű kezelhetőség, és a termék viszonylagos olcsósága számukra a legvonzóbb. A dohányzás függőség kialakulásának a fiatalkor a legfogékonyabb időszaka, a dohányzók 90%-a 18 éves kor előtt gyújtott rá először cigarettára.

 

Kell-e szabályozni, jó-e a tiltás?

Az ár és adóintézkedések a káros termékek árának emelésén keresztül, a csomagolás szabályozása a fogyasztó tájékoztatásával, a figyelmeztető feliratok kötelezővé tételével, az összetevőkre vonatkozó szigorú előírások a kiszámíthatóbb kockázattal, valamint a forgalmazás helyének és a termékek fogyasztásának térbeli és életkorhoz kötött korlátozásával mind hozzájárulnak a bizonyítottan egészségkárosító termékek fogyasztásának a visszaszorításához.

A kiskereskedelem szabályozásának fő célja a gyermekek és fiatalok dohánytermék fogyasztásának, valamint az élvezeti célú nikotintartalmú termékek használatának a visszaszorítása. További fontos célja – különösen a nem bevizsgált – termékhasználatból eredő kiszámíthatatlanabb súlyosságú egészségkárosodások megelőzése.

 

Jogszabályt sért-e az, aki megvásárolja?

Az e-cigaretták a hatályos szabályozás értelmében jövedéki terméknek minősülnek, és jogszerűen csak trafikban értékesíthetők. A különböző weboldalakon, online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon, Messengeren és a TikTokon illegális a terjesztése. Mivel jövedéki termék az illegális forgalmazása, megvásárlása és birtoklása is jogszabályt sértő tevékenység.

 

Mit tehetnek a hatóságok az Elf Bar kínálat visszaszorítása érdekében?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) minden rendelkezésére álló eszközzel küzd az illegális Elf Bar forgalmazás ellen, a dohányügyi felügyeleti munkatársai közel 200 millió Forint értékben szabtak ki bírságot.

A hatóság elindította a 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számot, ahol akár névtelenül is bejelentést tehet, aki valahol termékértékesítésről szerez tudomást. Mindemellett a hatóság elnöke levélben fordult a megyei jogú városok polgármestereihez, a közterület felügyelet segítségét kérve, hogy vegyenek részt az Elf Bar árusítás felszámolásában.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal több tíz ezer darab illegális eszközt foglalt már le.

 

Mit tehetnek a hatóságok az Elf Bar kereslet csökkentése érdekében?

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága felkérte a Facebook és Google közösségi média szolgáltatókat, illetve a Magyarország területén működő futárcégeket, hogy ne vegyenek részt az illegális termékek reklámozásában, forgalmazásában.

Ezeken a lépéseken túl több mint 1 millió szülő kapott figyelemfelhívó tájékoztatást a gyermekekre leselkedő veszélyről a KRÉTA rendszeren keresztül. Továbbá az iskolaszünet alatt tartott Erzsébet táborokban közel 30 ezer gyermek figyelmét szeretnék felhívni az Elf Bar okozta veszélyekre. A szeptemberi iskolakezdést követően pedig több mint 3500 iskolában, külön osztályfőnöki óra keretében tájékoztatják a gyermekeket a nikotintartalmú és dohánytermékek fogyasztásának veszélyeiről.

A Belügyminisztériumban az Egészségügyért Felelős Államtitkárság Dohányzás Fókuszpontja a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezménye és szakmai irányelvei, valamint az Európai Unió jogszabályai alapján koordinálja a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedéseket. Ennek keretében óvodai és iskolai prevenciós programokat fejlesztett ki és országos elterjesztésüket a megyei kormányhivatalok, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Egészségfejlesztési Irodák közreműködésével valósítja meg.

Az óvodai dohányzás megelőzési programhoz térítésmentesen lehet csatlakozni, eddig több mint 1600 hazai és 300 határon túli óvodában valósult meg. Fő célkitűzése az óvodáskorú gyermekek egészségének védelme és a passzív dohányzással kapcsolatos elutasító attitűd kialakítása, életkori sajátosságoknak megfelelő játékos módszerekkel és eszközökkel.

Az óvodai program folytatásaként a kreatív és izgalmas programelemeket alkalmazó „Ciki a cigi” iskolai dohányzás megelőzési program az iskoláskorú gyermekek és a fiatalok érdeklődési körét figyelembe véve a témához kapcsolódó rövidfilmeket és animációkat is tartalmazó interaktív előadással, játékszoftverrel, hordozható érintőképernyős számítógéppel, a cikiacigi.hu honlappal és demonstrációs eszközökkel fókuszálja a gyermekek figyelmét az egészséges, dohányfüsttől és nikotintól mentes életmód fontosságára. A cél, hogy a dohányzó és a passzív dohányzásnak kitett fiatalok aránya tovább csökkenjen.

A megelőzési programokhoz kapcsolódó kommunikáció céljából prevenciós témájú rövid videófilm készült az óvodai és iskolai programokhoz történő csatlakozás lehetőségeinek a bemutatására, pedagógusok és szülők számára.

2022. áprilistól lakossági figyelemfelhívó kampány indult, részben az Elf Bar e-cigaretta terjedésére is válaszul. Online médiafelületeken és a közösségi médiában a szülők és pedagógusok részére Facebook oldal készült, valamint Google Ads hirdetések jelentek meg. A pedagógusok tájékoztatása külön internetes szakportálon megjelenő PR cikkek összeállításával is megvalósult.

A tinik és fiatalok részére népszerű influenszerekkel Tiktok aktivitások történtek, amelyek 1.1 milliós magas megtekintési arányt is elértek. Youtube csatorna is kialakításra került, online terjesztésre alkalmas videók készültek a vízipipázás, a snüssz és Elf Bar használat kockázatairól:

Az elmúlt évtized során Magyarországon számos népegészségügyi intézkedés történt a dohányzás és a nikotint tartalmazó élvezeti célú termékek fogyasztásának visszaszorítása érdekében, mind a jogi szabályozás, mind a prevenció területén. Ezek az intézkedések a fiatalok és a nemdohányzók védelmét is szolgálják, hozzájárulva a dohányfüst és nikotin expozíciónak való kitettség csökkentéséhez - mind a közterületeken, mind a munkahelyeken és a lakóhelyeken.

 

Használható-e a termék a dohányzásról való leszokás támogatására?

Nem, az e-cigaretta-használat nem segíti elő a dohányzásról való leszokást, sőt nikotintartalmú és dohányzást imitáló termék lévén fenntartja a nikotin- és szokásfüggést. Ismert egészségkárosító hatásai miatt a szakemberek nem ajánlják azt sem, hogy a dohányzásról való leszokáskor a fogyasztók e-cigarettára váltsanak, a kettős használat pedig fokozottan egészségkárosító hatású lehet. Nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy kevésbé káros, mint a hagyományos dohánytermékek, valamint arra, hogy segít az azokról való leszokásban.

 

Mit tehetek az Elf Bar használattal kapcsolatban?

Amennyiben Elf bart használt, és rosszullét tüneteit észleli, forduljon azonnal orvoshoz, vagy ha bizonytalan, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő Egészségügyi Toxikológiai és Tájékoztató Szolgálatot a +36 80 201 199 telefonszámon.

Ha Elf Bar értékesítésről szerez tudomást, névtelenül információt közölhet a SZTFH által üzemeltetett 1828-as ingyenesen hívható tájékoztató és bejelentő zöld számon. Az Elf Bar legálisan nem hozzáférhető Magyarországon, használói illegálisan szerzik be az eszközöket különböző weboldalakról, magánszemélyektől.